Skip to main content

Det gode livet i Hjelmeland handler blant annet om nærhet og natur. Uansett hvor du er i Rogalands nest største kommune, kan du få rike opplevelser tett på, også rett ut av Hjelmeland sentrum.

 

Visste du det?
Vet du også at hele 25 prosent av Hjelmeland kommune er vernet areal? Kommunen inngår i et landskapsvernområde som strekker seg fra Hovden til Kvinesdal og fra Hjelmeland til Setesdal. Gjennom turistforeningens løypenett er dette gjort lett tilgjengelig for fastboende, hyttefolk og besøkende.

 

Viker, holmer og fjord
Noe av det enestående med Hjelmeland er at kommunen både byr på høyfjell med vidder, og en flott skjærgård med lune viker, holmer og sund.
– Skjærgården i Ryfylke, med utgangspunkt i Hjelmeland, er like fint som på Sørlandet og i Kroatia, nærmest murrer Åsmund Sirevåg.
Stavanger-mannen med aner i Hjelmeland har feriert i kommunen i et langt liv, med utgangspunkt i familieeiendommen i Nord-bygda.
– Vi har reist mye. Forskjellen mellom skjærgården her og på Sørlandet, er at på Sørlandet må du segle langsetter, her i Ryfylke kan du segle på kryss og tvers. Det er helt unikt.

Austmannahåve ligger til fjells, men Hjelmeland byr også på en rekke turmål rett ut av sentrum.

 

Disse bildene la Åsmund Sirevåg ut på sin Facebook-side i august, med teksten: «Ryfylke er eksotisk, dagens mål var Vignesholmene, rett vest av Finnøy. Noen fantastiske holmer, en opplevelse å bare være der. Hjelmeland er et flott utgangspunkt for mange turer. En utrolig reise mellom alle de flotte holmene vi har i dette bassenget.»

Inkluderende tilrettelegging
– Foruten et allsidig friluftsliv byr Hjelmeland på en rik kulturhistorie. Men for å oppleve dette må du aktivisere deg selv litt også. Det nytter ikke å sitte inne og vente på å bli involvert, tipser Sirevåg.
Nettopp der kommer han inn på et annet positivt trekk ved Hjelmeland kommune. Lag og organisasjoner, frivillige og kommunen samarbeider for at det skal være lett å aktivisere seg, og bli integrert. Selv har Åsmund Sirevåg blant annet deltatt i et samarbeidsprosjekt mellom næringslivet og kommunen, om stier fra Hjelmeland sentrum. Haldis Nilsen leder arbeidet. Hun er ansatt i Hjelmeland kommune, med ansvar for blant annet kommuneplanarbeid.
– Og så er jeg veldig glad i friluftsliv, forteller hun overbevisende.

Haldis Nilsen på tur til gården på Midtre Ramsfjell, nord for Jøsenfjorden. – Det er et flott og lett tilgjengelig turmål det også, hilser hun.

De nære ting
Alle vet at Hjelmeland byr på rike muligheter for turopplevelser. Men det er ikke alle som kan gå toppturer, og noen ganger gjør det godt å komme seg ut litt uten nødvendigvis å ta en langtur hver gang. Små turer er også turer.

– Vi opplever at folk har hatt problemer med å finne frem til de gode turstiene. I noen grad undervurderes også de korte turene. Derfor har vi begynt arbeidet med å merke gamle turstier, og kombinere eksisterende stier, for å øke turmulighetene rett ut fra sentrum. Vi har blant annet tatt tak i gamle snarveger, stier i sentrale strøk hvor du kan gå på bena for å komme fra en veg til en annen, fremfor å gå hele kjørevegen rundt, beskriver Haldis Nilsen

I Hjelmeland er det turmuligheter for alle.
I Hjelmeland sentrum er det idylliske perler tett på.

 

Fine turforslag i Hjelmeland
På sikt kan du velge mellom 12 og 14 nær-turer i Hjelmeland. Alle blir markert med utgangspunkt i sentrum. Men om du ønsker enda kortere turer, eller ikke har lyst til å gå på asfalt først, kan du selvfølgelig kjøre et stykke og parkere nærere turmålet.

Skomakarnibbå ligger ikke lenger vekke enn at du kan nå den til fots, fra sentrum eller fra Hagalid. Turmålet er vel så spektakulært som Trolltunga, samtidig er selve turen betydelig kortere.

Du kan også gå fra Hjelmeland sentrum til Hagalid, hvor det er et trivelig galleri med servering av både mat og drikke. Turen til Hjelmen, fjelltoppen i sentrum som har gitt kommunen navnet Hjelmeland, er også fin. Når du går dit kan du velge mellom turene Hjelmen opp og Hjelmen rundt. Tur- retur, fra Hjelmeland sentrum til toppen av Hjelmen, kan du regne to timer. Da har du tid til å nyte utsikten fra toppen, inkludert foto-tid.

– Du kan avgjort klare det også på kortere tid. Det er uansett et utrolig utkikkspunkt, som du når med liten innsats, forteller Nilsen.

Bli-kjent-med skilt
Den korteste turtraseen er Blåskilt-runden, også kalt Vågarunden. Dette er en ren sentrumstur, på om lag 45 minutter. Langs turen finner du 11 blå skilt. De beskriver hendelser og bygg du passerer. Slikt gjør initiativtakerne det enkelt å bli kjent med kommunens historie.

– Ja, vi har lagt ned innsats i å sette opp kulturskilt, disse blå skiltene, for å dele informasjon om ting som har skjedd, om virksomheter og bygg, og om mennesker som har vært på gitte steder, bekrefter hun.

I Hjelmeland arbeides det målrettet for at fastboende, hyttefolk og besøkende kan få fine opplevelser.

Turen til Strengjatonå er en av de merkede stiene fra Hjelmeland sentrum. Turen inngår i år også i Kodejakt, et populært tiltak i regi av kommunens kultursjef, og har blitt en svært populær tur i år.

Navnet er en historie i seg selv. «Strengj» kommer fra ordet løpestreng, mens «tonå» er en flate. Målet for turen er en flate hvor det en gang var et feste for en gammel løpestreng opp av Hjelmeland sentrum. Det har kommet en masse positive tilbakemeldinger fra mennesker som har væt oppe og sett på utsikten, selv lokalkjente har vært overrasket over at de ikke har komme på å gå opp dit før.

Fakta:

  • I Hjelmeland legges det til rette for at besøkende, hyttefolk, innfødte og innflyttere skal få gode opplevelser i nærmiljøet.
  • Nå merkes mellom 12 og 14 stier, med start i Hjelmeland sentrum.
  • Prosjektet er delvis finansiert med midler fra Rogaland Fylkeskommune.
  • Turstiene merkes med gjenkjennelige skilt. Et foreløpig turkart ble gitt ut i 2019. Våren 2021 publiseres et fyldigere turkart.
  • Turkartene deles ut fra Turistinformasjonen i biblioteket i Hjelmeland, og du kan godt starte turene derfra. De ligger også i papirform i postkasse ved kaien.
  • Det arbeides med å etablere tavler, med samme informasjon som på kartene.

Informasjon om enkeltturer ligger på Hjelmeland kommunes hjemmeside, samt Ut.no.